Bokbidrag og utgivelser

99 dikt om glede, samlet av Helge Torvund, Cappelen Damm (2020)

99 dikt om glede

Bidro med diktet «Kan dere ikke bare punktere en gang til?»
Boken kan kjøpes her.

Brighte tanker (02.05.18)

Skoleåret 2017/2018 gikk jeg på Forfatterlinjen på Danvik folkehøgskole. Sammen lagde vi en antologi. I denne boken har jeg bidratt med seks dikt, samt at jeg også har vært med å lese korrektur.

«Et lite fravær av brighte tanker» (forord)

«Inger kom sent. I klasserommet skrudde hun på lyset og dro opp rullegardinene. Alle myste mot sola. Noen sukket. Vi følte oss som troll. Kom vi til å sprekke? Vi hadde vent oss til mørke rom opplyst av dataskjermer. Inger slapp ikke inn lyset fordi vi var mytologiske vesener fra nordisk folketro, og vi sprakk heller ikke. Det ble bare lyst og gjorde vondt, men det var ikke et valg. Brighte tanker er et valg.

Vi har valgt å gi ut en bok. Vi har dratt opp rullegardinene. Det har gjort vondt. Skrivinga og lesinga, å få og gi tilbakemeldinger, å ta i mot innspillene og se teksten ta en annen retning enn det vi egentlig hadde sett for oss. Timer på timer med diskusjon rundt tittel, omslag, lansering – selv papiret har vi villet mene noe om. Det har vært vanskelig. Likevel har vi gjort det. For om ting har gått til helvete og vi ikke har følt oss gode nok, har det alltid vært en do å gråte på. Og enda bedre, en klasse som har tatt, og tar, vare på hverandre. Vi har valgt å stå i det, og nå har du Brighte tanker mellom hendene.

Mange av tekstene er mørke, vi kommer ikke unna dét. Den psykiske uhelsa i klassen er stabil. Vi er unge, opplever livet som vanskelig og skriver om det. Noen av karakterene savner, andre vil finne en vei ut. Noen strever med å finne ut av hvordan verden fungerer, og andre har blitt satt i umulige situasjoner. Kanskje har det vært litt sånn for oss òg?

Det er morgen. Bjørn Esben kommer inn i klasserommet. Fra lomma på dressjakka tar han opp et glass med vitaminbjørner, mener at vi trenger det. Han sender glasset rundt i klassen. Alle får to bjørner hver. Vi tar vitaminene våre, og han drar opp rullegardinene. Sollyset treffer oss. Vi sprekker ikke. Nå smiler vi. Og vi er takknemlige for å ha Bjørn Esben og Inger som gir vitaminbjørner og lys.

Vi aner ikke om alt noen gang blir bra, men vi har kommet hit og håper at det kommer til å gå. Det kommer til å gå.

Lisbeth og Simran,
redaktører
Drammen, 20. mars 2018.»



For Now I am Winter (19. 12.14)

Min første e-diktbok utgitt av det amerikanske forlaget Nostrovia! Poetry.

«OR WHAT IT IS THAT MAKES MY LEGS FEEL LIKE HONEY / AND SAXOPHONES, JUST THAT YOU MOVE THROUGH ME» 

“In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer.»-Albert Camus



Fantasi og blekk – Skrivebua (13.09.14)

Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er 7bbb8-10646970_10152712123479948_2795458248840533931_n.jpg

Skrivenettstedet skrivebua.no ble nedlagt i januar 2013. Som et resultat av dette gikk vi sammen, og lagde en antologi med et utvalg av de mange tekstene som ble lagt ut på Skrivebua opp gjennom årene. Over 1 million bidrag ble sendt inn mellom 1997 og 2013. I boken får du lese noen av tekstene.

Jeg var så heldig å bli portrettert over åtte sider med noen av tekstene jeg sendte inn mellom 2009 0g 2013 – perioden jeg rakk å få være medlem på Skrivebua, før nettstedet ble nedlagt. I løpet av de årene jeg var medlem sendte jeg inn over 420 tekster, skrev over 1000 kommentarer til andres tekster og fikk over 1000 kommentar på mine egne.

Boken ble produsert av Nordland fylkesbibliotek, og utgitt på Norlandica forlag 13. september 2014.

Barn, kunst og kultur (03.09.2013)

Redaktører er Marit Bakken og Sidsel Bjerke Hommersand.

«Et klokt kunstnerhode har sagt at all god kunst er god pedagogikk, men ikke all pedagogikk er god kunst. I barns liv kan kunsten være med på å danne grunnlag for livsinnhold, måter å se verden på, mulighet til å uttrykke seg med både ord og visuelle virkemidler og til nettopp å lære.»

«I denne boka gir kunstnere, formidlere og forskere sitt innspill til svaret. Felles for alle forfatterne er at de er opptatt av at barn skal få oppleve god kunst, kunst som er skapt for barn.» (Universitetsforlaget)

I boken bidrar jeg med dikt. Boken kan fortsatt kjøpes her. Utgivelsesdato var: 03.09.2013.

Voksne skaper vennskap – Arbeid med inkluderende miljøer i skolen, Kommuneforlaget (2012)


«Skal voksne blande seg opp i barns og unges vennskapsrelasjoner? Kan de gjøre noe med dem, eller bør de holde seg langt unna i respekt for barns og unges integritet?

Lek og vennskap er selve livets skole. Gjennom vennskap erfarer barn å høre til et fellesskap utenfor familien. Her foregår grunnleggende læring av samspill, selvhevdelse og omtanke, barnet får lære «hvem er jeg sammen med andre».

Denne boken har sitt utgangspunkt i Manifest mot mobbing 2012. Boken er en artikkelsamling med ulike bidragsytere som tar for seg ulike perspektiver på det forebyggende arbeidet i skolen. For å sikre gode skolemiljøer for alle barn og unge, oppfordrer forfatterne voksne til å bli aktive vennskapere.»

Jeg har skrevet innledningskapittelet sammen med Lise Andrea Arge. Boken kan kjøpes her.